Органография на алтерорганичното: Престъпленията на бъдещето на Дейвид Кроненбърг

Резюме: Текстът анализира последния филмов проект на канадския режисьор Дейвид Кроненбърг, представящ в дистопична перспектива културните отклонения в отношението към човешкото тяло, предизвикани от един неограничен обмен между органика и технология. Чрез лансираната от самия режисьор идея за органография на новата телесност се проследяват сложните изменения в научните и естетическите параметри на подобна спекулативна визия за бъдещето на културната еволюция. Анализът представлява опит да се експлицират скритите предпоставки на художественото начинание и техните проекции в едно възможно колективно въображаемо през философската терминология на Жилбер Симондон и неговата теоретична концепция за индивидуацията.

Ключови думи: тяло, боди хорър, дистопия, футуризъм, технология, културна еволюция, органография, патогенно изменение, пърформанс, хирургия, индивидуация, алтерорганично

Филип Стоилов e независим изследовател в областта на литературната теория и критика. Завършва Английска филология в СУ „Климент Охридски“ със специалност „Модерна английска и американска литература“. Интересите му обхващат сферите на литературната история и теория, литературата на модернизма, наратологията, културните изследвания на тялото. Занимава се професионално с превод на художествени и хуманитарни текстове от английски и френски език.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Нагоре ↑

« »