Живият архив на един фестивал

Piron_Cover_broj2

През месец юни 2009 Гьоте Институт, Полският културен институт, Чешкият културен център, Унгарският културен институт и неправителствената организация „Академична лига за Югоизточна Европа” проведоха фестивал „Отвъд омразата, отвъд носталгията”, посветен на социализма, неговото наследство и тяхното съвременно осмисляне. Вторият брой на електронното списание „Пирон” публикува повечето от материалите на фестивала. По-специално материалите от кръглата маса на учените са поместени в рубриките „Пирон на броя” и „Гостуват ни”; материалите от литературното четене, посветено на „Следеният човек” на Веселин Бранев – в рубриката „Изкуствата в контекст”; а в рубриката „Фотосесия” можете да видите визуални материали от изложбата на Аделина Попнеделева. Броят съдържа и редица други статии, архивни материали, коментари и рецензии, свързани с темата. По-подробна информация за фестивала можете да намерите на линк http://www.seal-sofia.org/bg/projects/archive/Beyond/; програмата му можете да намерите на https://www.goethe.de/INS/bg/sof/acv/pok/2009/bg4651774v.htm, а брошурата можете да свалите в pdf формат на http://www.ceskicentar.cz/files/CZ_Programme_June.pdf

По-долу публикуваме уводния текст от брошурата на фестивала, представящ неговата идея.

Желаем ви приятно четене.

Идеята на фестивала:

За разлика от периода след Втората световна война, в който започва дълга и сериозна дискусия за същината на фашизма, нацизма и Холокоста, следкомунистическият период и неговите продължаващи ефекти все още не са обект на задълбочена рефлексия. Масовата публика в източноевропейските страни изглежда донякъде уморена от демонизирането на комунизма в медиите в ранните години на прехода. Проблемите на преходните години дори предизвикаха обратна реакция – в доста случаи те породиха носталгия за подредения и сигурен живот под „твърдата ръка” на социалистическото управление. Разбира се, сериозни размисли на тези теми не липсват, но те остават в елитарни затворени кръгове и изолирани в национални дебати.

Организаторите възнамеряват да създадат публично събитие, мини-фестивал, съпоставящ творби от различни страни, посветени на епохата на социализма. Ще бъдат подбрани такива оригинални и качествени художествени постижения, които да дадат възможност да се сравняват както различните видове социализъм, така и различните художествените рефлексии върху тях в Германия, Чехия, Полша, Унгария и България. Сравними ли са интерпретациите относно природата и ефектите на комунизма, какво казва самата съпоставка? Какви са художествените постижения, какви са поуките, които могат да извлекат изкуствата? До каква степен репрезентациите и тълкуванията на отделните „социализми” могат да бъдат предавани и разбирани извън породилия ги конкретен контекст, каква е ролята на изкуствата при преработването на всекидневната и на травматичната памет от тази епоха?

Фестивалът възнамерява да премине както отвъд агресивната омраза, така и отвъд наивната носталгия. Той ще търси прозрения – интелектуални хрумвания, находки в художественото представяне и инсцениране, нестандартни интерпретации за живота в онова близко минало. Той не остава изолиран в креативната сфера, а търси диалозите между художествените творби, критиката, историята на изкуствата, философията. Целта не е да се произведе някаква монолитна истина за социализма, а да се даде на публиката достъп до множество от перспективи, до конфликтни тълкувания и алтернативни концептуализации.

Нагоре ↑

»