Из форума Куцото куче за филма Дзифт

Бележка на редакцията:

Бяхме поръчали специална рецензия за филма „Дзифт” на известния български критик А. Иг. Той обаче се оказа твърде зает за нашето скромно студентско списание. Затова се наложи да импровизираме, за което не съжаляваме. На мястото на неполучената рецензия публикуваме настоящия разговор за филма, случил се между баш форумджии от форума: http://I_sic!tyrMoviebg.net/forum.php?kucoto_kuche=News&file=article&sid=396. За публикация получихме специално разрешение на форумния администратор, не беше лесно. Малко го съкратихме и цензурирахме по разбираеми причини. Естествено, редакцията има своите подозрения кои се крият зад наличните nicknames, но не възнамерява да ги разкрие. Пък и има ли смисъл! Целокупният анонимен български народ пише по форуми, лее ресантиман, прави се на умен – така че всички вие – от авторите на филма, през московското жури, чак до тълпите мераклии да го гледат безплатно – възприемете тази спонтанна дискусия за филма като глас народен, глас божи, само че в множествено число. Основните участници са четирима персонажи – Цеко Цеков, Pred nass a blesnali zitata, Sone4ka, Bhabha vi, макар че се намесват и други, с епизодични реплики. Мненията им са забележително типични и твърдоглави, от разговора не произтича нищо, никакъв консенсус, нищо изненадващо, тоест. Кирилизирали сме всичко с изключение на самите nick names.

Pred nasss a blessssnali zitata: Гледахте ли „Дзифт”? Най-накрая един истински филм, кино от класа! Сега ми е някак си по-леко – има хора в тая държава, които правят филми, за да станат нещо филмите, а не за да станат нещо те. Евала на авторите!

Цеко Цеков: Блеснал, още от зората на този форум съм забелязал, че си непоправимо заразен с ентусиазъм. Това от соца ли ти остана? Или си по-млад? Я, по-кротко, джанъм! Какво му е толкова мега супер на тоя филм? Поредната простотия, само че този път с як PR, това е скромното ми мненийце.

Sone4ka: Българи! Съотечествени простаци! Изкажете някакво мнение, а не формулирайте само междуметия. Единият примира от възторг, а другият – от черна завист българска. Вие за нещо като аргумент чували ли сте?

Цеко Цеков: Тоя пък не разбирам защо си е избрал такъв nick name, след като е пълен с агресия и то – поучителна. Кажете, Мармеладова, пуснете си аргумента, който ви напира. Да видим имате ли такъв или така си дрънкате само.

Sone4ka: Ми ти как мислиш, бе, мангалско бебе? Това е жанров филм, по учебник направен. Най-накрая професионализъм, от който не те хваща срам, не ти става чоглаво. Универсален визуален език, студена, елегантна, черно-бяла естетика, която пипа бруталния материал с нежни ръце; мощна кримка с хумор, преследване, любовен сюжет, кретеноидни герои, богомолки за вкус… А визуалното внушение: невероятна, експресивна камера, салтомортални ракурси, истински ритъм. И фффатална музика… Нема празно!

Pred nasss a blessssnali zitata: Е нали и аз това казвам! Горд съм, че съм българин от тоя филм!

Sone4ka: Нищо не казваш ти! Тоя филм с българи не се занимава, той не направен за кретеноиди! Това е универсална работа, архетипи на жанра играят в нея, диаманти и прочее, ескимоси да го гледат – пак ще им трепне сърцето!

Цеко Цеков: Слушай сега, Сонечка, малко контрааргументи, ако тъпото ти високомерие може да ги смели. Тъкмо там е проблемът, че друго освен някакъв среден професионализъм в този филм няма. Всичко в него си е имитация на чужди модели, напън да бъдеш професионалист. Това си е чисто холивудска естетика – малко черна, много professional и толкоз, нищо повече. Пак пристигаме там, където другите са си вече тръгнали. Това може да докара блещукащия в нивята до телешки възторг, но мене не. Цитати, игри, учебници – всъщност Явор Гърдев, който е майстор, спор няма, се продава, иска да го глътнат в Холивуд, сега взима си изпита по учебника, та после да прави правоверни кримки и трилъри, да спечели некой лев, пардон долар, това е всичко. Целият български успех всъщност е просто докопване до едно добро средно ниво, което там, в Америка, на никой, ама на никой вече не му прави впечатление. Там професионалисти бол. Ако бяхме американци и на нас нямаше да ни прави впечатление, ама нали пусто сме българи…. Горди сме с това, че сме направили филм, какъвто другите отдавна правят на конвейер.

Втора бележка на редакцията :

Тук изпускаме пасаж, в който няколко участници във форума си изпускат нервите и се разменят доста ноарни реплики. В един момент в разговора се намесват обаче два нови персонажа.

Maikata na Kolyo/Kolyovata mayka: Виж бе Цеко, добър е филма, права е Sone4ka! Нещо ми трепна като я слушах! Защо е добър филмът ли? Защото има добра история, омръзнаха ми псевдоинтелектуализмите на българското кино. Седи героя и мисли на фона на мелнишките чукари, от които камерата я мързи да мръдне, и като погледнеш – само седи, мисъл нема, претенция има. А тука има екшън, брато, ритъм, нема спиране, затвор, бой, баня, бягство, преследване, жена, ебане, диамант, бой, пак бой, въобще страсти, архетипи, коварство и любов… И камерата – отгоре, отдолу, отблизо, далеч, от едни underground ъгли – тя е част от ритъма, направо те прави луд… Страшна работа! Помните ли как като Молеца се плъзга по жълтите павета пред Партийния дом камерата внезапно се отдалечава, сякаш е Google Earth?

Цеко Цеков: На това му викаш добра история? Ти не си в ред. Като си тръгнеш какво остава от твойта добра история? – диамант, клиширан герой-отрепка, който стереотипно го бият и преследват, фатална любов, дваж по-клиширана, коварни приятели, просто ужас. Мамо, пък това с диаманта….пфу! То е цитат на цитата на цитата…. А бе вие знаете ли, че вече у Шумналалиевия „Соцроман” /даже там!/ се появи диамант! Дестилирано клише, не учебник, а буквар на жанра, забавачка. Въобще цялата работа си е чисто формален сюжет, т.е. конвенция за уморените очаквания на масовия зрител, който не иска нищо ново, а навик на окото, ритмична жанрова хипноза, чист формализъм, компютърна игра – само балъците му вярват и му се хващат. Големият Гърдев е сътворил среден екшън, нищо повече – верно, прецизно пипнат. Съгласен съм обаче, че работата на оператора е по-добра от цялата история, която е извадена като мухлясал буквар за ноара.

Sone4ka: Чуй бе тъп Цеко, майката на К. има право, а твойта майка – не. Ако продължаваш така и блесналият ще ти каже в един момент „Проклет да е Цеко!”. Може да е жанров сюжет и автоматизъм, ама важното е как си го направил. Тук нема празно като монтаж и камера, а актьорите, тия български дървета, с тях Гърдев чудо е направил, а ако е така и най-автоматичният сюжет оживява. Плътност е думата, способност да вдъхнеш живот на жанровото клише. Само си помисли – да направиш преследване, бясна динамика, със скокове и пируети в женската баня, с размятани цици и подскачащо изкуствено око, с тичане по лайната на Перловската река, а целият ти соц реквизит да е не разни там джетове, хеликоптери, катери, супер мотори или стотонни камиони, а всичко на всичко малко соц бетон, един тромав старшина, едно войниче с пъпка, една мярнала се мангалка с бебе и една конска каруца в обратната посока! А накрая, за капак, да включиш и трамвай с пионерчета, с леко перверзна, дебеличка дружинна… Тук всяка схема живее, бе, как не разбираш, тя има плътно, хипнотично присъствие… Среден екшън било, то е революция в екшъна, тъпчо! Въобще някои неща в изкуството може да се повтарят /на това му викат „естетика на тъждеството”/, но важното е как се повтарят… И тук си личи майстора…

Osvedomen3.14: Момчета, като не знаете си мълчете! Става дума за жанров филм, ноар, даже по вестниците го писаха. Тръгва от 30-те години, от така наречените B-филми в Холивуд, дето са се въртели заедно с основните А-филми да взимат паричките на бедния кинозрител дето висял по цял ден в залата, трябвало да бъдат прости кримки, нискобюджетни. Ама през това време от нацистка Германия да вземат да се изнесат големите кинаджии от немския експресионизъм и какво да правят в Америка – дали им B-movies, друго не давали. И нали се сещате, че тия Б-мувис взели да стават по-различни, с мощна черно-бяла експресионистка естетика, брутални и силни: то тогава сценаристи са били и такива писачи като Чандлър, Хамет и тоя, дето Чандлър го е мразел, Джеймс Кейн – та комбинацията от силен киноезик и hard boiled проза е родила традицията на ноара. Вярно, че в ноара има добра история, но никакъв тъп клиширан екшън. Екшън има при Ван Дам, а тук има отчуждение, липса на сантименталност, герои-полуидиоти с деформирано, еднопланово съзнание, пълно с лингвистични буци и собствени митове, мрачна черно-бяла фаталност. А в последна сметка има истинска, хващаща, безкомпромисна, история. Това е стил, братле, не е занаят, за доказателство – ноарът е влияел на Камю в „Чужеденеца” и даже на ранния италиански неореализъм!… Е и наште момчета са поизучили жанра, а не като другите безпросветни пазарджишки кинаджии. Освен това Гърдев/ Тодоров са се влияли и от дадаизма, и от московския концептуализъм, да не говорим за Тарантино и комшии.

Цеко Цеков: Млъкни бе, задник, кого баламосваш! Какво ми преразказваш лекцията дето я изнесоха Гърдев и Вовата Тодоров пред наивните студенти в Софийския университет? Тя тая лекция си отговаряше и на мястото – тя си беше безплатно-просветна, за безплатна прожекция! И затова нищо повече от пропагандата на режисьор и сценарист там немаше, а сега ти ми се правиш на много културен и ми разправяш неща дето си ги чувал от втора ръка.

Kontrolen organ: Я от втора, я от първа… Виж, колко му е в нашия форум да се пусне едно подставено лице да ги говори тия… Дето се вика, може да не е даже подставено лице, а самият Тодоров или Гърдев да си ходят като Харун-ал-Рашид из форумите и да го поучават народа как да гледа, сякаш той си нема очи…

Sone4ka: E, бех се отказал, ама очевидно пак трябва да взимам думата. Пардон, искам да кажа, бях се отказала… Слушай сега, Цеков, дето обвиняваш хората в комерсиалност. Ти чел ли си някога „Кафка. За малките литератури”… Какво ли питам, нищо ти не си чел. Та там е казано – в малките култури /те говорят за литератури, ама ти разбирай повече, малките кина/ постигането на определен културен праг – например жанр – е винаги политически акт, колективно действие, народна работа. Да направиш един жанр, т.е. подреденост, форма, строеж в една от само себе си подредена среда е едно – а да направиш същото в родния български бульон е съвсем друго. Ще си призная нещо – като отивах да го гледам този „Дзифт” имах опасения. Казах си – тази среда има два проблема, единият е, че е бульон и няма форма, другият – че не може да се справи нито с миналото, нито с настоящето си – т.е. нито със социализма, нито с постсоциализма. Бях убеден, че Гърдев, Тодоров, Тороманов и Емко Христов ще се справят с първото и няма да се справят с второто. Явор е естет и изпипвач, той може да направи форма и от лайната, дето са най-безформеното. Но очаквах, верно е, че чистият жанр ще бъде за сметка на отказ от всичко българско и родно. Като излязох потен от филма си казах: мама му стара, формата е намеса в средата! Те оформят тази среда, показват й, че тя може да се самопреодолее, че може да роди диамант от бульона! Като Пенчо Славейков – взимат те българина и през формата го правят човек!

Цеко Цеков: Sone4ka, брато, сестро, колкото повече говориш, толкова по-зле! Едно такова срамно ми става да те чета, вземи се скрий… Тъкмо по отношение на социализма е най-големият грях на тоя добър пазарен филм. В „Дзифт” соца не е соц. София от 60-те години, мавзолеят на Георги Димитров, паветата-жълтури, звездата над Партийния дом – не се ли отлепяш бе, това е просто нужната екзотика, върху чиито фон тече действието. В уестърните има Аризона и коне, в кримките – Чикаго и дъвки, при нас – мрачен социализъм, ючбунарски разкъртени дворове и смрадта на „Сивия кон”… Е, каква е разликата, разлика нема… героят все се бори с несправедливата действителност, все го бият, но морално тържествува, все декори някакви… След уесетърн и истърн се появи и соф-търн, много важно! Продават социализма и неговото страдание /дето като кучка ненаписана само в пространството се скита/ като пакетирана жанрова екзотика! И това е единственото ново, дето го няма в учебника изрично! Няма форма, мила ми Соня, има жанров формализъм. А той няма отношение към лайната, освен като кафяв фон, тапет за търсената good story… ама нали филмът е черно-бял, естетски и лайната кастрирани излизат…

Трета бележка на редакцията:

Вероятно тук разговорът би спрял, изтощен от мощната негативна енергия на Цеко. На като deus ex machina се появява друг персонаж, бавен, мъдър и натрапчив. Интересното е колко дълго мълчат другите персонажи…

Bhabha vi: Деца, дайте и на баба да каже.
Ако знаеш Цецко колко не си прав… Социализмът не може да стане екзотика, защото нема сила, която да го обърне в такава. Вервайте ми. Опитват се разни да му правят маркетинг и да го ни пробутват носталгии, ама на, не става. И най-перфектният жанр не може да употреби комунизма и да го обърне в екзотичен декор. Защото в последна сметка социализъм жанр обръща, а не обратното… Всъщност най-хубавото в тоя „Дзифт” си е дзифта, т.е. това, което в ноара го нема… Защото то си е родна стихия, социалистическа. Представям си как Холивуд купува филма за американска cover версия и как сменя дзифта с дъвка… То нали и Молеца го дъвчи непрекъснато като американските детективи от 40-те… Смях! Друг вкус обаче има тоя дзифт. Вижте, социализмът не присъства във филма директно, той не е централната история. И това на филма му е най-хубавото. Щото разни бездарници се опитваха да пишат книги и да правят филми за социализма и все фронтално подхождаха, а пошъл български неореализъм, фейлетон и публицистика излизаше. Нещо в онова скапано време се съпротивлява на обикновените езици, не могат те да го опишат и разберат – то ги подбива и остава безмълвно, наистина, като мъртва безсловесна кучка стърчи в скапаните им публицистични сюжети, тук съм съгласен…

Та самата история на филма – с тоя нещастен граф Монте Кристо от Банишора дето излиза от затвора и тръгва да си отмъщава, ама е прекалено влюбен в своята дългокрака богомолка Мерседес – тя наистина няма нищо соц в себе си. Тя си е история, добра формална стока, може да се продава универсално, пакетирано. Навсякъде има отрепки, даже и комунизмът не успя да тотализира всички маргинали. Вижте, такива са всички места, в който се развива действието – затвори, бани, мазета, барове, ужасни кръчми, болници, гробища – ами те биха могли да бъдат и някъде другаде, не в социалистическа София. Те са „други места”, както им вика един философ. Във филма няма един партиен секретар, един партизанин, един комунистически ганьовец! Социализмът в тоя филм не е на фокус, макар че има обилно лозунгите, песньовките и радиоточките, даже Партийният дом и Мавзолеят. Той се е скрил в специфичната аморфност на материалната среда, в особената патетично-лъжлива олющеност на всичко, в безпросветността на Перловския канал, в трамвая, пълен с екзистенциално сериозни пионери… Има го даже в жилестите шии на пияниците, които пеят „Моряка-удавник”, изпънати към някакво бъдеще сякаш са на партийно събрание или манифестация, сякаш извисяват звънки гласове в „Пред нас са блеснали житата”… Т.е. социализмът някак е почти извън кадър, както молецът и комарът летят винаги зад или на ръба на зрителното поле на човека… Той е рамка: историята за трите тона лайна, които са вече отвъд отвратата и не могат да предизвикат нищо – няма вече морална шета в този социализъм… Защото той е в уютната топлина на този свят, топъл като гъз! Кундера за метафизичния парадокс на лайната чели ли сте? Там пак за социализъм става въпрос, но все пак има отврата… Тук няма: лайната са на власт, пълзят и се разливат, сливат се с асфалта, пълнят фугите между паветата… Трябва малко да си понапрегнете главиците и да разберете защо фекалиите, пърденето, пикаенето, въобще долницата са толкова важни за тоя филм. Те не са само бруталност, нито само екзотика /какво екзотично има в нещо, което го има във всеки тайландски, индонезийски или мозамбикски гъз!/, не са само безформеност за трансцендиране. Забележете и че това го няма в ноара, няма там гъзове, а още по-малко гъзове, които са политическа метафора. При това не бахтиновата карнавална долница става дума, а за срамно-смешна вицова материя, abject й вика Юлия Кръстева: това е непоносимата материалност, която не си ти, но не си и не-ти – онова, което се отделило от тебе, лайното ти – и ти уж си се отделил от него, но не съвсем, никога не е пълна отдялбата, вечно те заплашва лайното, че е част от тебе, че ти си като него! Трудно се отделя то от хората и тяхната слуз: не случайно беглите фигури на властта, ченгетата в затвора и тоя майор-гадина, са плужеци и попови прасета, храчки треперят в гърлата и на красивите лекарки, краката газят банаджийска помия… Неслучайно повръща ли Молеца, та повръща, но не от погнуса, а от отрова и пъплеща смърт… Впрочем, целият филм е изграден на това напрежение – между аbject-ността на социализма и чистата, кристално-комерсиална форма на ноара… но не може жанровата форма да наделее, дори hard boiled ноaрът се пропуква и нахлува в него безформена, долна материална и словесна маса, онази утайка, която и социализмът не е могъл да изплюе – турски бани и вонящи мазета, екстатични пияндета, вицове и панаирджийски истории, ломския случай, прочутата история с Рендето, лайнарката и пр. Т.е. не формата надделява над материала, а обратното: жанрът е превзет, преобърнат от собствената му лайняно-катранна материя, и внезапно заживява политически живот, разказва за отвъд-щетата. На тоя истински басов тон на филма, историята с жената вамп и богомолката е единствената слабост, жалък поклон към западняшката публика, която иначе нищо няма да разбере, конформизъм към жанровите конвенции… Това евтинджос идва за „Дзифта”, знам, че няма да ми повярвате…

Цеко Цеков: А бе, баби, ти всъщност филма гледала ли си го? Или някой ти го разказа?

Bhabha vi: Чакай, бабиното, още да кажа, сега ми е паднало. Не можеш ти да напуснеш топлия гъз на соц-света, живееш в него, поглъщаш онова, което той като дзифт-черно лайно в устатата ти отделя… Чудя се как тук са забравили след толкова махленски истории и социалистически фолклор, вица за глистите, баща и син, дето излезли от дупето навън и синът попитал… /Нали помните как на мъртвия Люлюшкин онова, което му излиза от гъза, Молецът ще му го пусне в устата, а това ще се повтори и със самия Молец в хамлетовската гробарна, дъвчещ дзифт /лайна, мумии/, гълташ диаманта, т.е поглъщаш чистата форма, оставящ безформеното само… Защото мумията на вожда е дзифт, нали си спомняте как филма изрично го казва това? При малко повече обща култура човек трябва да се сети още, че за ранния Тодоров /не Цветан, а Владислав/ мумията на Георги Димитров е „кочанът”, спойката на този свят, соц свят, черен квадрат-червен площад, споен чрез труп … това тук във филма е отъждествено със дзифта.. Каквито и ченгарски колонади със петолъчни звезди да се извисяват над тебе, каквито и алелуи да ти пее социализмът, под паветата не е плажът, а дзифтът… И в тази прекомерна нарасналост на abject-а, плъзнал между калдаръма, просмукал се панелките, хората и мебелировката, между жълтата гордост на София и навсякъде – тя вече не предизвиква отврата, нито морална щета – тя е условието на този свят, неговият маджун, на социализма в тодорживковски вариант.

Цеко Цеков: Тоя се побърка… Това тук са пълни литератури, нямат нищо общо с филма, с неговия ритъм. Може да е среден професионален филм, но такива неща, слава богу, нема в него… глупости некакви. Отиваш, гледаш, бегаш – ноарът не е направен за такива упражнения по късносоциалистическа екзегетика и ако чуе тия работи чуждият зрител даже няма и да ти го каже, а само ще те изгледа като мутирал молец… В „Дзифт” няма някакви тъпи метафори, а има визия, кино, действие, няма време за интерпретации, метафорите са зад борда. Макар че, както казахме, и визията, и действието, средни, нищо особено. Но това е всичко, а другото са измислици на късната соц-интелигенция, дето си мрази собственото минало.

Оsvedomen3.14: Освен това със сигурност знам, че филмът на е за соца, а за пост-соца: след като ме разконспирирахте, мога да ви споделя, че го каза самият Тодоров на въпросната лекция, а Гърдев кимаше…

Bhabha vi: Дечица, баба ще си ви каже всичко докрай. Иначе просто няма шанс да разберете нещо от това movie. Това е крипто-филм, той се крие зад жанрови фокуси, прави се на невинен, баламосва ви. И разчита на това, че който ще разбере, ще разбере. Е, има в него здрава комерсиалност, на венецуелския зрител той му предлага едни истории за фатална жена и за диаманти, това обаче като го гледаш, да го прескачаш…. Жаргонната среда на „Синтез” – какво знаете вие за нея… Появяват се безсмислени или поне на пръв поглед безсмислени цитати във филма от Батай, от Джеръми Бентъм, от Фуко, от кой ли не… Динамичната авантюрност е забавена не само със соц фолклор, а и с един голос диктора, който е нещо като бароков дадаизъм – пищно ръси брутални метафори, а зад всяка метафора – цитат, даже малко байгън ти става… В романа „Дзифт” е още по-зле, там Бунин ли не щеш, Данте ли, Абелар и жена му, кой ли не /Камбуров си беше играл да ги открива тия работи/. И защо е всичко? Защо са тези закачки с посветените, които знаят какво е „Бар Луна”, помнят си кандидските лафове и кротко клякат днес в лехата на живота, начукани от вулгарните българи… Защо дрънчат Дачков и Тороманов, на анонимни музиканти се правят. Ще ви кажа защо. С това на един език на тази малка среда й се дава шанс – да каже нещо важно. Виждам ви, озадачените форумни физиономии, но свършвам вече, отивам си от вашия форум, пътувам, пътници сме всинца, имайте търпение! Този език наистина е започнал да излъчва универсални послания, макар да е пародиен… Та Молецът погребва паноптикумното Божие око, което те гледа решетъчно. Т.е. той погребва не-свободата, защото не затворът, а светът, небето е затвор, а България е една от най-лошите тъмници в него. Нещата в този свят са обърнати: „надежда всяка тука оставете” не е написано като влизаш в ада, а когато си мислиш, че излизаш от него – на вратата на т.нар. свободен свят, който – в момента, в който попаднеш в него, ти бие една яка главичка в носа и те просва, после та хваща и продължава да те бие, мами и ебе с трилърен ритъм… Ритъмът на външния ад, в който имаш само един ден… Ние се раждаме в ада, ние сме presto – е казал поетът. Това presto те хваща, за да не те пусне, трескаво те гони из Бермудския триъгълник на Банишора, Ючбунар и Коньовица, през неорелистичните софийски дворове, тичаш по адските лабиринти на Перловската, дето като юноша си чукал Ада…. В един свят-ад, в който е топло като в гъз… Погребването на окото, ще повторя за тъпите, момчета, е символ – то е отказът от не-свободата на този свят, от неговите тъмници, от измамата в него. Така че това наистина е и филм за постсоциализма, за това как само си мислиш, че попадаш в свободата.

И най-хубавото, бунаци, знаете ли кое е? Че всъщност новият финал /в романа е различно, доста по-слабо/ показва, че героят все пак е успял да преметне тоя свят. Молецът успява да измами неговата измама, наречена жена, да глътне неговата диамантена форма, която наличният свят не заслужава. Защото в смъртния си миг Молецът дъвче, унищожава и поглъща не само дзифта-мумия-лайно-световна спойка, който пуска сладък сок, дрогата на смъртта. Точно в този миг от лайното изплува развръзката, т.е. Диамантът, самият чист жанр. Но зрителят само за миг го зърва, черен, многоъгълен и съвършен, блестящ като Сатана, преди героя да го глътне. Той го поема в себе си, за да унищожи чистата форма, абстрактния блясък, да не ги остави на свят, който не ги заслужава. Филмът си обръща целия сюжет с този формално-фантастичен финал, който внезапно унищожава всекакви жанрове и формализми и дава нов смисъл на цялата история: Молецът, чийто живот е уж случаен, зигзагообразно-хаотичен, всъщност е извършил студен, отчужден и промислен експеримент. Той е изпитвал границите на лайната, границите на щетата, точката, в която прекъсва и самата отврата. В целия филм той е проучвал точката, в която моралната щета вече е толкова многотонна, че вече я няма, тя се е сляла с гравитацията. Цялата тая работа прилича на наука, не на екшън. Уж тъп затворник дето в топлите страни искал да ходи и чужди думи да им говори, а всъщност експериментатор, който се е жертвал за своя експеримент, Пастьор някакъв, дето не му е пука, че експериментът ще го убие. Напускайки дранголника, планът на Молеца не е бил да духне към екватора, това е било за наивния зрител… Скрито той е бил вече решил да последва своя откачен учител, носителя на Окото и философски самоубиец Ван дер Вурст, дето не иска да напуска затвора – но си е дал само един ден да отиде и да види, да погледне любопитно, без да остава, докъде стигат низостта, лайната, мумията… Накрая на този ден какво става? Той е отишъл като символ на отхвърлянето на „Решетъчното око” на този Бог-Паноптикум е заровено в траурния пясък, Молецът пали свещ отгоре му, гълта диаманта… А след това хитро скрива самоубийството си като подло отровителство от страна Плужека… А това, момци, превръща този Молец в пародиен вариант на Кирилови и брат на Жак Ваше…

Цеко Цеков: Викайте линейка! На баба й прилоша, това е делириум!

Maikata na Kolyo/Kolyovata maika: Бабо, коя си ти? Мъдра си… Разплака ме ти мене, бабо… Ех! Мисли ми се въртят в главата, асоциации… По пътя крета мойта баба, пиян до нея аз вървя, но идат дни и ние трябва…

Sone4ka: Аз си напускам тоя скапан форум, тук никой не уважава чуждото мнение, а освен това в чат рума мирише на изгоряла българска пръдня. Всички сте моряци удавници.

Pred nasss a blessssnali zitata: Внимателно четох по-умните другари и накрая на моята си оставам: горд съм, че съм българин, евала на авторите! Само не разбрах това дето „Хороша страна, Болгария, но Россия лучше всех!”. Някой ще ми го обясни ли? И тука ли пак символи има?

Финална бележка на редакцията:

Тук разговорът завършва внезапно като по даден знак. Очевидно възмутени един от друг форумните автори минават дружно offline. Така и нищо не става ясно за този български филм.

Нагоре ↑

« »